Suomen 4g | Kouluratsastus
15617
post-template-default,single,single-post,postid-15617,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

Kouluratsastus

30 Jun Kouluratsastus

kouluratsastus on erittäin vanha laji, joka on kaiken ratsastuksen perusta, ja se perustuu ratsastajan ja ratsun virheettömään yhteistyöhön. Pyrkimys on ratsun sujuva kulkueiden toteuttaminen, ratsun sekä ratsastajan ulospäin lähes huomaamaton kommunikointi ja koko koreografian sulava suoritus. Työskentely käy tasoittamalla ja laji sisältää monia eri askellajeja, kuten juoksu, käynti ja hyppy kaikissa eri rytmeissä. Ohjelmassa esitetään myös pysähdys alussa ja lopussa sekä joskus myös peruutus. Lajissa on eri kilpatasoja ja vaikeusasteita, sekä lukuisia sääntöjä.
Askellajeihin kuuluvia liikkeitä ovat myös esimerkiksi pohkeenväistö, sulku- ja avotaivutus, sekä muita ratsun notkeutta lisääviä liikkeitä. Vaikeilla kilpatasoilla voidaan esittää myös esimerkiksi kokonaisia/ puolikkaita laukkapiruetteja, erittäin isoa ravia paikallaan, liitoravia sekä joka toisella/jokaisella astumalla eri hypynvaihtoja. Askellajien ja liikkeiden lisäksi tuomarit kiinnittävät huomiota niiden välisiin siirtymisiin kilpailuissa.
Kilpailuiden kevyitten luokkien suunnitelma toteutetaan 20 x 40 metrin kentällä ja vaativat, vaikeat sekä kansainväliset suunnitelmat 20 x 60 metrin kentällä. Kenttien laidalla on pienikokoiset kouluaidat, muuten kenttä on tasainen hiekka- tai nurmikenttä. Nykyään erilaisten kilpailuohjelmien lisäksi etenkin kansainvälisissä kilpailuissa voidaan esittää kilpailun vaikeustasoa vastaava vapaaohjelma musiikin tahtiin. Tällöin ratsastaja on itse saanut valita koreografiaan sopivan musiikin ja ohjelma arvostellaan liikkeiden suorittamisen lisäksi, musiikin sopivuuden ja hevosen liikehdinnän perusteella. Kyseinen kür- ohjelma on käytössä myös Olympialaisten ja mestaruuskilpailuiden finaalissa.
Tuomarit arvostelevat ohjelmat kilpailuissa muun muassa hevosen liikkeiden ja kuuliaisuuden, ratsastajan apujen käytön ja istunnan sekä suorituksen täsmällisyyden perusteella, pistein 0-10. Yksilösuoritusten lisäksi lajiin kuuluvat kahden hevosen ohjelmia näytöksinä ja kilpailuina, sekä useamman hevosen samanaikaisia esityksiä, jotka perustuvat eri ratsujen liikkeiden symmetriaan ja samanaikaisuuteen.
Kisassa ratsukon aksesoori pitää olla eurooppalaisen tavan mukaisen sekä tavalliset. Siistien ja tyylikkäiden varusteiden lisäksi hevonen pyritään tuomaan kilpailuun erittäin siistinä ja edustuskelpoisen näköisenä. Kilpailuihin ja varusteisiin liittyy paljon erilaisia sääntöjä, riippuen kilpailuissa olevista vaikeustasoista. Ratsastaja käyttää varusteissa yleensä mustaa tai tummaa nahkaa, valkoisia housuja ja vaikeammilla tasoilla kypärän sijasta usein knallia tai silinteriä. Kouluratsastusta varten on tehty ratsastussatuloita, joissa on syvä istuin sekä suorat kapeat siivet.

No Comments

Post A Comment